Mat enkät =)

Jag är en riktig smörgåsoman. Jag äter många per dag. Folk har sina favoritsmörgåsar, vissa pålägg passar bäst till det där brödet etc. Jag äter t.ex helst tunn tunna skivor kalkonkött på långsamofinsemlorna, men det går även bra med prickikorv och ost, men inte bara prickikorv och inte bara ost. På rostat reissu mies ska det vara prickikorv och ost (och det ska sättas på snabbt medans brödet är varmt så påläget är sådär mjukt o halvsmält, medans det ska vara endast ost på limpor. Och givetvis en massa smör under dessa underbara pålägg!  Hahahaha, SMÖRGÅÅS.

Ungarna äter det bröd som finns, men har även sina favoriter (inte Jeff ännu, han äter det som bjuds på, försöker variera så han inte ska fastna vid samma. Även han diggar även reissu mies surbröd). Lis favorit är "bamsebröd", sånt där runt ljust bröd som säljs i långa tuber, som det står "lika mycket fibrer som i mörkt bröd" på plastpåsen BULLSHIT. Stackars de som går på det och tror att de äter nyttigt, ljust bröd. Men vi köper hem det ibland. Vad vi alltid har hemma är reissu mies, och det vill hon ha med prickikorv. Men är hon hos mommo o moffa så äts det med tunn tunna kalkonskivor. Vitt lim-bröd (franska, vitt rostbröd), som jag kallar det, för det blir som lim då det blandas med vätska i munnen, tarmarna och magen, existerar aldrig i vårt hem. Det är gott, det tycker jag, men det får de säkert på dagis o i skolorna så det behövs ej serveras mera lim hemma. Jag kan köpa trekantsmacka och njuta i bilen nån gång, för jag börjar inte nåjsa om att jag måste ha det varje dag.

Då jag en gång i tiden jobbade som barnvakt hos en familj så älskade jag deras vita Jätterasker med endast smör, mums! Vågar inte ens köpa hem!


Länge sedan jag hade en enkät.
Svara gärna! Kopiera frågorna och klistra in, så svarar du efter varje fråga.

1) Vilket är ditt favoritbröd? Och vilket pålägg ska det vara till?
2) Vilka andra smörgåsar (bröd+pålägg) tycker du passar ihop?
3) Om du har barn. Hur äter helst den/de sin smörgås?



Såhär desperat kan man pina det sista ur den stackars oststumpen, för rostat surbröd med endast pricki korv går ju inte heller!


Det här har min svägis karl lärt mej, man ska hyvla osten från kortsidan, då får man ju minsta resterna. SMART!


Kommentarer
Postat av: Kim

jag går på vitt rasker & smör just nu :)

2009-12-05 @ 23:13:37
Postat av: LenaL

Vilken kul enkät. Brödtema är super!

Jag kan babbla i en hel evighet..sorry om jag blir långrandig. Såhär tycker jag.



Bröd är en sorglig historia idag. De flesta bröd innehåller onödigt socker. De är så mjuka att man inte behöver tugga dem och det finns alltför många tillsatsämnen i dem för att de ska hålla lite för länge. Dessutom är det sjukt dyrt fast de tillverkas av billiga råvaror.



1) Vilket är ditt favoritbröd? Och vilket pålägg ska det vara till?

Ett riktigt gott bröd ska göras på surdeg. När vi är i Sthlm köper vi äkta surdegsbröd, som har en härlig skorpa som man måste tugga. Det smakar underbart. Pålägg: mortadella eller en god italiensk salami. Solmogen tomat, basilika eller det man har hemma.

I Åbo köper vi surbröd (Obs surbröd, ej surdegsbröd)på Saluhallen. Tilbury gouda är en god ost. Dahlmans skinka är god på mackor, dessutom deras leverpastej. Till leverpastej föredrar jag saltgurka från Lemland. Finska skinkor smakar apa och finska leverpastejer smakar mjöl.



2) Vilka andra smörgåsar (bröd+pålägg) tycker du passar ihop?

Reissumies är godast då man rostar den. På den ska det vara Kastelholmsost. Rostat åländskt hemvete är gott. Gott hemvete kan man också köpa på torget(åland). För att göra det nyttigare byter jag smöret mot en hög med salladsblad. Om man är sugen på sött så förderar jag en god sylt eller marmelad på hemvetet eller en veterostmacka. Riktigt smör på det också förstås.

En riktig favorit är finskt surbröd, kokt ägg, Grebbestads ansjovis eller Ejderns rom.

Vid jul ska det vara Ingeborgs svartbröd med rikligt med smör på. Fiiint. Kanske lite julskinka. Eller löjrom, rödlök och smetana.



3) Om du har barn. Hur äter helst den/de sin smörgås?

Freja är ju liten, men hon tuggar just nu på vanlig vetefralla, rent finskt surbröd och allt annat bröd vi äter. Pålägg har jag inte gett ännu.



Om man får fortätta på ditt brödtema så blir man fitti på att det inte finns riktigt bröd i Finland och på Åland. Bara den egna stenugnen blir verklighet så ska det fanimej bli bröd som som heter duga. Jag börjar lipa när jag ser dagens utbud på bröd i våra butiker.



2009-12-05 @ 23:15:35
Postat av: Tessa

Å tack! Härliga ingredienser och vilken kunskap om bröd du har. Intressant. Många av de där orden du nämde har jag aldrig hört förut =) Nu natti.

2009-12-05 @ 23:50:21
URL: http://bianco.webblogg.se/
Postat av: åsa

ja köper på mej högvis med ett sorts rågbröd som dom har i åbo. de e med kummin i å e sjuuukt gott. på de ska de va leverpastej me saltgurka (hemmagjord givetvis!) eller kalles randiga + ägg.

nammi som saga skulle säga!



annars brukar ja baka en limpa som de e farinsocker i vilket gör att den blir lite söt, åsså bregott på de som e salt.mums!

2009-12-06 @ 08:24:26
Postat av: Tessa

Ja här e ju inte utbudet sådär hurrraa alla gånger. Jag har själv ett bröd jag brukar (brukade?) baka, storfavorit med pesto, parmesanost och soltorkad tomat.

2009-12-06 @ 21:13:08
URL: http://bianco.webblogg.se/
Postat av: Malin

1. Roslagslimpa med åländsk specialost är hur gott som helst tycker jag, vi brukar dock inte köpa hem det så ofta eftersom det är mest bara socker i det brödet. Blir oftast någon grövre sort med lite mer att tugga, brukar variera lite.



2. Rostat reissumies med kokt ägg och Kalles kaviar eller leverpastej och saltgurka.



3. Melvin gillar rostbröd av alla de slag, vi brukar äta en grövre variant med vetekli, den går hem hos hela familjen! Helst med ost på (på min macka blir det gärna skivade tomater och aromat också!).



Jag är som dig, bombar in bra med mackor, kvällsmackan är obligatorisk!

2009-12-07 @ 21:48:00
URL: http://melvins.webblogg.se/
Postat av: Andréa

1. Farmors hemvete med hennes aprikos-morots marmelad och ost på- härriguuud va gott!



2. Rostat Reisumies med mycket smör på, plus ost och tomat och salt...



3. Ja jösses, mitt barn slickar av smöret, kastar andra pålägg till hundarna. Han har perioder han inte gillar smörgås alls. Aron har lärt sig vad kaka är... Det skulle han gärna käka som smörgås till frukost varje dag...

2009-12-08 @ 08:23:05
URL: http://andreawebb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0