Hemma igen

Idag har man mått lite *urk* o jobbat. En riktig skärgårdsupplevelse med en tripp till Korppo gästhamn Buffalo. Dit åkte vi i lördags med deras flipper, tog ca 1 timme. Coolt att man mitt i allt var på fastalandet. Där käkade vi och gled hemåt bland alla eldar som de tänder på forneldarnas natt. Hade ingen aning om att det fanns nåt som hette så, vad det egentligen innebär minns jag inte, fast jag fick det förklarat för mig. De tände brasor i skärgården av nån gammal sedlig anledning, mysigt var det!

Sen bar det hem till Karina o Matte för åländska krällor. Fy fan va ja åt, o de va gott! Sen drack vi öl o vin hela natten o fick nån tonårsfylla o somna under bordet, för att bli väckt, torka mig om mun o fortsätta dricka. Faktiskt häftig man e. Jag lämnar detaljerna oskrivna, men ja har lite ont i kroppen.


Här lämnar vi Korppo.


Kissar i hink.


En eld.


Söta Karina o Mattes syster Ingrid.


Fulla söta killar. Ingrids kille Joppe o Matte. 


Den här bilden är så bra. Jag skulle ta bild på båten, men med världens långsammaste mobilkamera så hann Matte komma ivägen o båten glida iväg då Li ska ombord.


Här i förruffen satt tjejerna o lekte o sov om vartannat.


DS är ett måste på sjön om man får långtråkigt.


Hej då Kökar. Matte skjutsar oss till Långnäs.

Tack för en rolig helg! Vi kommer igen!


KÖKAR!

Imorgon far jag och hon här söta lilla odågan till Kökar o käkar åländska kräftor. Vi stannar till söndag, så det blir en tjejhelg.


Skolflickan har läggtid klockan åtta om kvällarna o snarkar innan nio, för att väckas av väckarklockan 07.50. Funkar bra, men hon skulle nog behöva en halvtimmes sömn till märker jag på humöret.

Vacker syn

En vacker syn fick jag då jag stängde Dillen häromdagen. Det regnade småspik, men va gör de. VACKERT!!
Gissa vad

Nog vet ni väl vad det här föreställer va?ll
ll
ll
ll
V


ll
ll
ll
ll
V

ll
ll
ll
ll
V

ll
ll
ll
ll
V

En GAFFELTRUCK!

Lyssna på låten

Klicka på den här länken så ska du få höra en skön låt som påminner om Alvas Bar tiden. SKÖÖÖN!

Mohombi - Bumpy ride

.


Aaah...

...vad det är skönt att stosa omkring i nå mjukiskläder om mornarna. Att inte behöva fixa sig själv, Li och Jeff och hinna till skolan ti 9. Chrille tar Li varje morgon via skolan och det känner jag att gör mycket för mitt lata morgonhumör. Ska på jobb till 12 och då är det ju skönt att man kan vara hemma och ta d sonika på förmiddagen innan man sätter igång Zeipelsmaratonet.

Men snart kommer grannflickan Sandra som jag ska vara barnvakt åt en stund. Tror jag kryper under täcket och värmer mig nåra minuter, brr d börjar bli höst!


En fetare Tessa

Det började i våras då jag var till läkaren med min mage och han tyckte jag skulle *trappa ner på min vardag för att inte utveckla magsår. Jag fick medicin i 2 veckor + att jag samtidigt valde bort träningen för att "vinna tid". Och resultatet är en fetare Tessa. I lördags när jag skulle ut med Jenny tog jag fram mina största jeans, jag fick dom till höften, sen var det stopp. Jag kommer bara i ett par av mina jeans, och dom är megastretchiga.

Jag känner hur det är en stor korv ivägen på magen då jag sitter ner, det hänger ryggfläsk ovan byxlinningen och låren gnids mot varann. Det har förmodligen blivit bättre eftersom jag nu har strikt diet och utesluter det onyttiga (men har flärrdag på helgen). Men det går långsamt, så långsamt för att jag inte tränar. Springer nån gång och gör lite situps o rygglyft, försöker hålla minimum 10.000 steg på stegmätaren (men gick och lade mig med 2743 steg en kväll -sur). Jag borde komma mig iväg på svettiga flåsande pass. Men jag kommer mig inte iväg. Noll inspiration. Trött. Men magen mår bra, jag får inga plötsliga hugg och kramper längre, men denna otränade vardag gör mig ju slut, trött, tråkig och fetare. Hjälp mig!

Ring och dra med mig när DU ska ut o springa/gå/bodycomba/zumba. För nu jävlar måst d ske förändring, men jag har för dålig självdisciplin för de här. Sandra messa mig när du varit duktig. Jag köper fan inte nya jeans!!! Det är en tröst att när jag väl sätter igång så har jag himla lätt för att komma i form igen, men det är DÅ d.

*Trappa ner på min vardag=sänka kraven, varva ner, göra mindre. Jag sitter ju för fan inte stilla o slappar en minut hemma, det händer nånting hela tiden, är det inte tvätten som ska vikas så ska blommorna vattnas, golvet dammsugas, gräset ska klippas, maten ska lagas, o där emellan försöka umgås med och ha nöjda barn. + att man sen ska hinna träffa alla vänner, surfa på nätet, jobba, tvätta bilen, blogga, handla, se till att barnen är rena o Li inte har världens kråkbo i håret då hon beger sig utanför dörren och att Jeff klivit ur sin pyjamas. Ni är säkert många (mammor) som känner igen er. Nej nu. Natti.


Boxning live, fast på TV

Var till Adlon och kikade in Robert Helenius då han körde EU-match i Tyskland i lördags. Pizza o öl laddade vi med innan matchen började. Kan tänka mig att det var en spänd flickvän (kusin Sandra) som satt i ringside för att se sin kära bulta ner Tony Gregory  =)


Jenny. Sandras pappa Raffe var på plats.


Sandras mamma Ann, och Mikko.


Ben Eriksson, och nån bekant.


Föga förvånad vart man när Robbe hade dunkat chokokillen i golvet 3 ggr och domaren avbröt matchen för att han vart så yr.


O här står championens skönhet.

G R A T T I S ! ! !

Sen gick Jenny o jag till Dino´s + Arken för att supa ner oss. Hahaha. Fy fan vilken rolig kväll!


Hemhjälpen

Hemhjälpen gjorde nyss en jätteinsats.

"Jeff satte i medel oxå!" kom han lyckligt till mig efter att jag bett honom flytta tvätten till torktumlaren. Men vafaan.

Han fyllde maskin med vitt, rosa och svart tvätt, fyllde på tvättmedel o sköljmedel och körde igång ett finprogram. För att förhindra en salig blanding av grå/rosa kläder hann jag ingripa o avbryta programmet, men allt var ju genom blött och tvättmedlet o sköljmedlet var blandat med varandra i de olika facken. Det är väl inte så lätt att lyfta så tunga flaskor så högt. Han borde få en pall. Och så borde jag sortera tvätten oftare  =)

Nu har man skolbarn

Li har räknat ner dagarna sedan hon fick reda på att det bara var 9 dagar kvar. Lycklig och förväntansfull. Igår fick hon sin skolväska, den packades med extra kläder (som de sa på föräldramötet att kan vara bra att ha, ifall man har ett sånt barn som blöter ner sig, oh yes, d har vi), frukt och nagelklippare. Ja för hon är som sin mor, och vill ha tillgång till nagelklippare, så man slipper bita på naglarna.

Rutinerna ska igång
Hon väcktes lite tidigare än vanligt igår morse, så hon skulle vara lättare att få i säng på kvällen. För på torsdag morgon skulle VÄCKARKLOCKAN RINGA! Herregud, vi äger inte ens nån väckarklocka. Så tur att det finns på mobilen. 7.45 skulle klockan ringa, gröt och ägg kokas. Håret skulle borstas och flätas och sen promenera med en ren skolflicka till Övernäs skola. Så tur att hon somnade innan nio igår kväll, så fick hon nästans sina sömntimmar (hon behöver sina timmar, annars får hon stegring).

Skolrutiner
De ska gå i led in i klassen, hälsa "godmorgon" på fröken, sätta sig på sina platser etc. Det var intressant att vara med en stund, gick hem efter en halvtimme. Då de skulle berätta vad som fanns på en teckning så kom ordet "krabba" fram, och då markerade Li och berättade att hon sett krabbor i verklighet och att hon tycker om kräftor. Haha, barn e så spontana och härliga. Och när fröken berättade att det var spaghetti med köttfärssås till lunch så började kommentarerna flöda.

Elev: -åå neej, det åt jag igår.
Hanna (fröken): -ja, men köttfärssåser har olika smaker varje gång. Jag får aldrig min att smaka likadant som förra gången.
Elev 2: -min mammas smakar alltid likadant.
Li: -min mammas smakar ibland sådär (så vickade hon sådär "medelmåttigt" med handen) och ibland är den jättegod!


Det värsta med hela det här skoleriet är att det är slutdraget i sängen om mornarna nu. Nu ska klockan ringa, alltså här har ingen tidig klocka ringt förut förutom när man ska med nån färja. Bortskämda ja, men vi har nog sovit oss friska, sällan sjuka i det här huset. I och med att Li behöver ca 11,5 timmars dygnssömn, så borde hon ju gå o lägga sig redan klockan halv åtta om kvällarna. Men d är ju helt sjukt tidigt d. Får se hur d blir. Iallafall e d slut med kompisbesök efter klockan sju om kvällarna. Jag har ju tänkt att Chrille ska börja kl 9 om dagarna så tar han med sig Li påvägen  =)

 Hon skulle på eftis idag efter skolan oxå,  d ville hon, fast jag är hemma. För där har hon sina kompisar och där får man PYSSLA. Nu har jag och Jeff en lång lista att utföra. Dax att stänga av Tom & Jerry.


LOVA är en ängel

Det här är lilla Lova som måste lämna denna jord, endast 6 år gammal. Denna bild är med i en tävling som slutar imorgon. Man får rösta en gång om dagen. Hon ligger nu på tredje plats, rätt nära att vinna. Rösta!


(Klicka på bilden)


Blir d ryssvärme eller lågtryck nu?

Vill nån spela kortgolf så finns d en passlig gräsmatta i stan, sisådär 10x8 meter, riktigt tätt o kortkort. Men om man vill så får man leka med såpbubblor o barn på den istället.Ja vad blir d för väder nu. Nån som har stenkoll?


Hemhjälp

Dagens moderna tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner säger ju till när de är klara. Och det kan vara riktigt stressframkallande och irriterande. Här kan d pipa 3 olika maskiner samtidigt om det riktigt vill sig, o dom piper länge, så man riktigt bara MÅST gå upp o stänga av dom för man står inte ut.


Li brukar fösa över tvätten i torktumlaren och ställa in rätt program och sen på ON. Jeff är också en av de som tycker att det är roligt att stänga av pipet. Han har tagit efter storasyster och stänger inte bara av tvättmaskin, han flyttar tvätten till tumlarn, fyller maskin med ny tvätt (har jag tur så tar han den lådan som är färdrigt färgsorterad), ropar "mamma, den lila?". Då måste man lyfta på röven o raska sig till tvättstugan. Där står han frågande och är påväg att öppna Ariel Color flaskan med lila kork, "den? Lila?". Japp rätt, när det är ihällt så ska den den blåa fram, sköljmedlet. Sen skruvar man åt alla håll på ratten så siffrorna far som i countdown o på alla knappar som får det att pipa. Innan han slutligen trycker på ON. Då snurrar redan torktumlaren på för fulla muggar, på fel program. Härligt med hemhjälp.


Tillskott i familjen

I morsans o farsans asså. Dom ska strax skaffa sig en tax till, Galina ska hon heta och är skitsöt!


Jeff mitt i valphögen med nån liten tjockis i famnen.

När vi fikade på loftet

Syrran bjöd över oss på fik i deras "lider" (? vafan heter det?) på tomten deras en regnig dag i sommar. Eftersom vi hade med oss en drös me ungar så måsta vi förstora golvet uppe på loftet med lite plankor, så inte nåt vilddjur sku häv sig ner. D va så mysit! Tack syster för en underbar idé o bjudning.

Här, upp för en gammal mysig trappa satt vi på övrevåningen.


Mia, Lochlainn (Gabriel sov), Jeff, Li, jag, Michelle, syrran o Glimma förstås.


Lochlainn, Li o Jeff gick ut i skogen o utforskade lite i regnet.


D fanns en koja där...


...o har man galonisar på sig så kan man kasta sig i fuktiga o förmultnade löv o grenar.


Ägarinnan.


Just nu...

...så sitter jag på trappan och blickar på busråttorna som studsar på studsmattan. Vi har fått hit ena kökarsflickan som vi inte träffat sedan vi var till Kökar i Juni. Och nu har vi just kommit hem från en 1½ timmes stadstur inkluderat ett låångt Dillenbesök, optiker med mina solbrillor som jag lämnade in för lite spänning, helt gratis, d kallar jag service. (Det var den optikern brevid Zic Zac som jag vill ge cred till). Vi gjorde en svängom i Sittkoffs o sen genom Esplanaden hem, Jeff cyklade lååångt i förväg (så långt att man sku ha måsta skrikit sig hes för att han sku höra) så Tessa  nääästans blidde nervös att han sku börja bege sig över vägen vid röljusen. Men siddu herremannen har blitt idunkad trafikvett (blir man påkörd av en bil så kan man döö o bloden sprutar) o stannade en bra bit innan o väntade snällt in oss 3 bruttor o ett stycke vimsig tax.

Och innan d så skurade jag våra skitiga trappor, och de vart verkligen stor skillnad. Skummet vart helt grått och nu har trappan torkat och den ser ut som ny, bortsett från alla målfärgsfläckar som kommit nånstans ifrån. Hade ju tänkt göra d hela sommarn, men d ha väl inga funnits tid, hä hä hä.

Nu ska vi se om vi får hem KökarsLinn. E bjudna på rökta flundror till Rökkas kl. sju. Stegmetaren står bara på 3716 steg idag, så ska jag få unna mig några kalla till middagen så får jag nog ta på mig löparskorna o springa ti mamma o pappa.


Another breakdown

Vi har varit med svägis o Samuel vid Cikadas pool idag. När vi kom hem vid fyra så skulle jag snabbt packa ihop ingredienser till lasagne och åka till svägis o laga den. Vi hann bara innanför dörren hemma så skulle Jeff ha hallon. När han fick ett nej så bröt han ihop och börja stortjuta. Han fick fortsätta vråla på sitt rum, för jag hade brådis att få allt gjort för att åka vidare till middagsbestyret.

Vi har ju alla fönster öppna på övrevåningen, så den dalade väl vackert ut den där stämman Jeff drog. O plötsligt hör jag från en förbicyklande man "men vafaaan gapar han för?? Herregud!" O högt sa han det oxå. Ja han skulle bara veta. Hade lust att springa ut, greppa tag i han där fittcyklisten, dra in honom i Jeffs rum o låsa fast, så skulle dom kunna sitta därinne o skrika till varann. Sade till Jeff (argt) Nu går jag till Minimarket! Så fick han stanna hemma med Li och Samuel. När jag kom hem, nååågot lugnare i nerverna, så lekte han glatt med Li o Samuel. Det var väl för att jag skrev om hur hans utbrott blitt mildare häromdagen som jag fick detta upp i fejjan.

Nu promenad med ett stycke tax. Sen i säng innan tolv. Ja e död.


Nån som rymt från Grelle?

Herregu, ikväll då vi var ute på gården hörde vi ett högt "HÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ-ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ-AAAAAAAAA!" Komma cyklandes, förbiswischandes såg man en dam skrikandes o hörandes, en fin 80-tals röd fjolla hade hon i håret. Och 3 minuter senare kom hon tillbaka förbi o "ÄÄÄÄÄÄÄH-HÄÄÄÄÄÄÄÄ-AAAAAAA-ÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!". Men va e d frågan om?!

Li vart nyfiken och skulle springa ut på cykelbanan för att kolla efter henne, men jag förklarade för henne att man ska passa sig för såna där, att de kan göra lite vadsomhelst. Usch.


Kvällsaktiviteter

Idag stängde Hotell Esplanad för i år. Chrille åt middag med oss idag och det var jättegott med Green curry Beef in coconutmilk. Som jag gjorde själv. Nu får man väl han till middagsbordet igen.

Ikväll tog vi (inkl. Chrille) en liten rajd på gården och plockade bort målfärgsburkarna, den sista snutten nät som satt fast i huset. Klippte gräset igen  =)  plockade bort alla grejer från sandlådan, sopade runt sandlådan och plockade bort lite bråte som ungarna har släpat omkring och haft som leksaker på gården (träbalkar o betongplattor, håhåjaja) det ser ut som nå ziggispack bor här mellan varven, jag tycker det är så fult när man har en massa saker utspridda på gården, men har det nog själv mellan varven. Har varit slö med att påminna ungarna om att det ska städas undan, och så har vi heller ingen vettig plats att sätta allt, än i en gammal trådkorg. Men de kommer de kommer, få si vadde blir.

Sen tog jag och Bianco en promenix på 25 minuter. Skönt va d. Har haft uppehåll från mina seriösa springturer på senaste, men jag tänker på vad jag sätter i mig iallafall (förutom då d spårar ur o d blir kräftor med bröd o öl, vin o hela baletten). 10.000 steg försöker jag få på stegmätaren, idag har jag 1.000 kvar. Så d blir nog att göra lite hushållssysslor innan jag kryper till kojs.


Jeffen

Jeff C Helsing


Han här filuren har hunnit bli 2,9 och har växt till sig och mognat ordentligt i sommar. De värsta utbrotten har dämpats, han vrålar inte längre rakt ut bara för att han inte får på sig skon, nu hörs lite gnäll o pirr innan ett "mamma, hjälpa meejj" kommer. Han är den som talar mycket men int så tydligt. Men det har han gjort framsteg på i sommar. Tidigare sade han t.ex "Vada, Veff, il"men nu har det blitt "Bada, Jeff, Bil ". Det är ännu många bokstäver som han har svårt att lägga ihop med andra, så "Fyra" blir "yja" och ´"Toa - poa".

"Jeff kan inga jejja poa", brukar han säga och skratta.
(Jeff kan inga säga toa)

Han blir helst matad, han äter fem skedar själv o sen är han jädi. Men vi matar hellre i honom maten än att han får vara färdig, annars får vi en gnällig och hungrig pojke. Han råddar ibland och favorituttrycket just nu är "de gör ing-ting", och det är inte mycket som gör nånting då nåt går snett. "Jeff kissa ner sig, d gör ing-ting", så ligger det en mörk femkrona fram på jalingarna.


Men däremot är han bra på:
-de vanligaste färgerna
-att räkna till 9 (men hoppar oftast över 3)
-alla bokstäverna i alfabetet
-att cykla o trampa själv långa sträckor, givetvis med stödhjul
-att hoppa jämfota som en dåre i studsmattan
-att vakna med torr nattblöja, ibland ropar han o vill kissa på natten också.
-att skvätta i kallingarna
-att städa och hjälpa till.


Plockar t.ex alltid bort sin tallrik och dricksglas efter varje måltid. Äter han fil eller risifrutti slänger han den tomma bunken i sopis o sätter skeden i diskbaljan alt. diskmaskin. Han tar själv åt sig att äta från kyllådan som tack och lov är på barnnivå, och där har man barnvänlig mat. Städar även undan efter sig i rummet om man påminner honom. Hans rum är bland det redigaste i hela huset!

Han har även blitt så stor så han kan vara ensam ute på gården. Man måste ju titta till honom ibland, men han sticker inte lixom iväg för att vara busig. Och så är han livrädd för bilar. Skönt. Jag har skrämt upp båda barnen att de ska passa sig för startande bilar, då ska de GENAST springa till en vägg. Vi vet ju vad backande bilar kan åstadkomma. Usch. Vi bor ju så perfekt så den dagliga trafiken roar honom hela dagarna. Traktorer, grävmaskiner, lastbilar, utryckningsfordon, o varje gång så ska han ju berätta vad det var som for förbi. Sådär, nu har jag skrytit över ena sockertoppen vår. Han e så saaa-ans gulli!


Ut på sjön

Igår vart jag och barnen medbjudna med The Loikas Family med deras nya båt. Vi åkte till Möholm i Föglö, hade ett mellanmålsstopp på Rödhamn o käkade plättar med hallon o grädde o lite rosévin. Det var första gången för mig på Möholm. Mysigt ställe, med plats för flera besökare samtidigt.


Fiin båt. Yamarin 590 HT. Perfekt för en småbarnsfamilj.


Flickorna myste.


Jeff fick styra med Johan, oj oj oj. Nick och Lina.


Rödhamn. Barnen badade i det svinkalla vattnet.


Här va de mycky ost, väst, nord o syd. Halååå, varfan ska man köra. Tur att Johan visste.


Möholm. Vajerfärja. Johan och jag drog oss över med fullast, d va ju tungt jue.


O flickorna drog oss tillbaka, hur fään orka dom ?!


Försöker få slut på rosévinet. Middagen bestod av utsökta grillade jätteräkor och en underbar mandelpotatissallad som Lina hade rört ihop. Alltid lika gott med Lina-mat.


Lina gör tricks.


En fin mobiluppladdning.


Jeff skulle hämta Nick som vägrade komma från berget. -Niick! Kom nuu. Här kämpar Jeff med sin uppgift, att bära våtservetterna till båten, o få med Nick. Kämpigt de där.


"Via" Seagrams. Lina o jag fick lite mersmak på alkoholen, så vi stannade på 1 och tog med oss 2 i båten.


Första mötet med Skarven.


En gullunge som börjar bli trötter.


Två kvällspigga damer.


Här ser man lite mer hängig ut.


Lumparn, plitt platt. Gu va fort d vart mörkt.

TACK LINA O JOHAN. Det var en super dag/natt.


Stans grönaste?

Nu är den här! Gräsmattan!
Inte skulle man tro att denna tjocka, frodiga gräsmatta såddes för 1½ månad sedan. Jag har nu testkört min nya motorfria, självvässande skuffgräsklippare 2 ggr och  den funkar ypperligt. Det är roolit, och det tar ca 3 minuter att klippa hela plätten, mycket bra!TACK BÄSTASTE PAPPA FÖR HJÄLPEN TILL EN GRÖNARE UTSIDA  =)
Folk undrar vad hemligheten är, hur den blev såhär fin.


SOMMARLOV o SKOLSTART

Sommarrutinerna har varit sköna. Barnens sovrutiner har varit 1 timme framskjutna (på flit, hehe). Så man har fått sova till 9.30/10.00, dragit sig till 11 om man velat. Ingen stress. Dragit till stranden/Cikadas utepool, eller bara varit hemma o sprungit i vattenspridaren (int jag). Men vädret slog om från högsommarvärme till, svalare och molnigare på bara en dag. Det kändes som om någon drog ner rullgardin o sa, sommarn e slut nu. Ska d komma mer sommar i år? Man hoppas ju på d, men nu sjunker vattentemperaturen kraftigt och det blir inte samma sommarfilis oberoende om det blir varmt igen, för det tar tid för vattnet att få upp tempen igen. O ni som känner mig, så går jag helst bara i vatten som är över 26.

S K O L D A X
Om 2 veckor börjar skolan. Nu börjar jag bli nervös. Måst köpa skolväska. När jag var liten fick jag alltid nya kläder då skolan började, man hade växt ur en massa under sommarn o det rensades ur garderoberna. Jag kör på samma, men det är ju typ NU man ska göra d. Man kan gå til KappAhl o köpa lite nytt, men helst skulle man ju köra en storbeställning från H&M. Får se hure blir.

R U T I N E R
Jeffs nattider har varit +/- 21.30 - 09.30 och Lis 22.30 - 10.00. Tänk att dom sover nästans lika mycket per dygn, trots stor åldersskillnad. Då Li var 2-3 år sov hon 14-15 timmar i dygnet. Nu ska det sakta trappas ner till vanliga läggtider så vi har en smidig övergång i skoltider om 2 veckor. Herregu, med hennes 11,5-12 timmars nattsömn måste hon ju gå o lägga sig 19.30-20 om d ska bli ti nå sömn så hon orkar med skolan. Håhåjaja, känsligast kommer väl vara att lillbrorsan är uppe längre om kvällarna.

Även om jag välkomnar hösten i sakta mak, så får det nog gärna komma en släng sol till. Fick lite för intensivt  sist, hann lixom inte ta farväl av den.


Eckeröutflykt

Vad gör man en regnig och blåsig dag, om man inte sitter hemma, eller o trängs till Mariebad som alla andra. Idag har jag o barnen varit med Jenny, Joel och hans kompis Benjamin till Eckerö för att slå död på lite tid. Viltsafari och Jakt- & fiskemuseum. Det ösregnade hela vägen ut, när vi kom fram, när  i köpte biljetter, medans vi satt i bilen och väntade på att klockan skulle bli 14.00, men fem i två slutade det och välkomnade oss en torr viltsafaritur, med pigga regndansande djur.

VILTSAFARI
Varje heltimme mellan 12-15 drar traktorn sightseeingvagnen genom kronhjortanas inhängnad vidare till vildsvinen och strutsarna. 2 sångsvanar och några änder har flyttat till en damm som ligger intill strutsarna, de har lärt sig att det kommer mat några gånger om dagen. En lagom lång och intressant tur på 30 minuter. För Jeff skulle det nog räckt med endast traktoråkning, för vid varje stopp så var det "åka traktorn igen nu?"
Kronhjortarna var hungriga och kom fram och snusade på oss i vagnen o naffsade lite på Joels handen. Enorma horn har de där hanarna. En kid var bara 8 veckor, uursöt. )Och den äldsta 21 år.Vildsvinen lät ju för jävla skönt när de grymtade o åt. Elvis, den stora feta med tänder som Pumba i Lejonkungen var så ful så man fick sig ett gott skratt. Plötsligt kom några hungriga kronhjortshonor som hade följt efter oss.  Klumpiga och nyfikna snubblade de in ibland oss för att eventuellt få sig en skopa extra mat, man kunde riktigt klappa dem och de dregglade ner en lite på köpet.
Strutsarna kan se för roliga med sina stora ögon och långa halsar med miner då de får syn på nåt som glittrar. De fick man mata med klippt gräs.


De inflyttade fåglarna.


JAKT- & FISKEMUSÉET
Lagom intressant för mig som "hatar" historia. På en vägg löd texten: (typ, minns inte riktigt) "att de skulle tagit upp barnen eller korgat skulle aldrig hända". Alltså männen förr (morr, tur att man inte levde då). Vi gjorde stället på en kvart, sedan var det dags för barnens höjdpunkt, tenngjutning. Man fick välja mellan uggla, fisk, säl eller anka för 2 EUR st, vi fick med oss 2 ugglor hem. Fina efter lite putsning med morakniven.
Tenngjutning - ROLIT!

GOLFRESTAURANGEN
Hungriga som fan så bromsade vin o käkade på Golfrestaurangen i Eckerö. Gott, men inte mysigt ställe ansåg vi. Man skulle kunna göra det mycket hemtrevligare där. Men maten var riktigt god och så även servicen.

Vi kom hem kvart i sex. Och nu är min energi gjord för dagen, trots endast 2146 steg. En bra dag!


Gourmet bjudning

Jag har lyckat att fått spendera 2 kvällar med en gourmand! Det är Victoria jag pratar om. Hon som jag tappat kontakten med de senaste åren. Lis gummor. Hon tycker om att laga god mat. För 2 veckor sedan ringde hon och erbjöd sig åka o handla ingredienser till vinkokta musslor, och sedan även tillreda dem. VEM tackar nej till det. INTE jag iallafall. Det var riktigt smaskens. Äntligen fick vi träffas o tjattra igen!

Och eftersom det var så jävla trevligt så bjöd jag in henne i helgen igen för att laga SUSHI! Jag bjöd även in en assistent, Annica alias Strumpan. Så i lördags så fick man sushi serverat på sitt bord. 70-80 bitar vart det och vi vart proppmätta. Men en halv tallrik åkte in i kylen för att plockas fram vid midnatt och mumsa lite till. MUMSFILIBABBA!


Åååå, va e d här för smarrigt.


Såhär blir man då man tillreder sushi. Victoria o Annica me nå starka, goda melondrinkar.


Även jag fick smaka på den där starka mixade melonen.

Vi vart sugna på att titta i gamla fotoalbum. Så jag gick till Espen och rotade i lagret där, men inga album hittade jag, men 2 lådor med kläder i storlek 92-104 hittade jag. Hoppsan-sa. Ni ser hela eländet i bakgrunden, även spjälsängen som vi vill ha bort.

Hittade albumen i garderoben här och höll ju på att DÖ. Hahahah, asså herregud hur man sett ut och hur man hållit på. Så har ni tråkigt nån dag, dra fram 10 år gamla album, det är rooolit! Victoria, vad tänker du tillreda härnäst?!

(Nån som vill köpa/ha en helt vanlig spjälsäng i körsbär som man kan ta bort 2 spjälor på då barnet börjat klättra över, så kan barnet själv gå i och ur utan risk för att falla. Har varit jättebra, iallafall för våra klättrare. Så har vi kunnat använda sängen längre istället.. Li hade den tills hon var 3, jättebra då man bor litet o inte vill skaffa växasäng direkt)


Psykbryt

Igår skjutsade vi Michelle till flyget. I och med att jag var bara 5 dar på jobb under hennes vistelse här så hade jag ett mission, och det var att få de där jävla navelsträngarna avklippta. De växte fast från både Li och Jeff rakt in i mig under Juni månad då jag var med barnen dag ut och dag in. Till slut fick jag inte åka någonstans utan tårar o hysteri, INTE BRA! Resultatet blev okej, har varit till Sverige 2 ggr o det har gått bra, inte heller någon hysteri då jag i slutet åkte till Kantarellen. Fast sedan så fick jag en tredje navelsträng, då Michelle hellre ville hänga med mig än med barnen. Vad har jag för dragningskraft egentligen?! Måste börja vara lite mer elak o bitchigkanske. En navelsträng som jag inte behöver vara orolig för att växa fast i mig, är min sambo, när såg man honom sist mer än en halvtimme? I maj? Nyttigt, nej.

Går jag och duschar (trots att Chrille är hemma) och låser dörren så tar det inte många minuter innan någon är där och rycker, sliter o ropar "MAMMAA!!!". Låser jag dörren om jag bara ska på toa är det likadant. För mesta möjliga lugn i huset så undviker jag att låsa dörren. Men ibland får jag kraftiga behov av att få vara ifred, ta en dusch ensam, stänga ut alla nåjsiga navelsträngar och raka benen i lugn och ro. Men det är inte så mycket lugn och ro då dörren dundrar o nån står på utsidan o knuffar o bultar. Vad man har lust med just då, är att öppna dörren och dra in den spända navelsträngen och dess ände med sig i duschen MED KLÄDERNA PÅ. Undras om hon/han skulle upprepa sitt psykbetende nästa gång.

Man försöker vara pedagogisk och förklara saker och ting, varför och varför inte. Men ibland går det inte in, och då krävs STEP 2, vafan no d e. Nu håller mina nerver på o far, jag orkar ingenting, jag är trött och irriterad hela tiden, tycker de är på mig HELA TIDEN. Dom gnäller o härjar, Jeff skriker med sin höga stämma, så jag måst ta fram öronpropparna. Idag fick han ett värsting breakdown för att han åt upp sin glass och den tog slut. Han skrek säkert en kvart o låg på golvet i sitt rum o sprakade o stampade i golvet. Ho hoh Amalia. Mitt i matlagningen också, så man hade riktigt fin blodsockernivå, bet ihop men kände tydligt hur d rök ur öronen på mig.

Så om mobilen min plötsligt en dag är avstängd så har jag sagt upp mig o gått in i grottan för ett näkemiin. Tjingeling så länge. Jeff sitter nämligen på toa för ett nytt utbrott. Va e d som händer?!


2 jättar i vårt hus

De va dom här stora vovvarna som sov över hos oss i början av Juli. Jag har länge velat ha en Grand Danois. Men efter alla nosstämplar från vartenda ett fönster på nedre våningen, allt intrampat dreggel på båda våningarna, håret som lossar enormt mycket mer än Bianco, så vart suget något dämpat. Kanske SEN nån gång, när ungarna flyttat ut o man går i pension, hä hä hä. Liiite jobb, men duuuuktigt söta o fräna hundar. Så nu uppskattar jag Biancos lugn och korta krävande motionspromenader och stimulans riktigt mycket. Man behöver inte linda kopplet runt en lyktstolpe o knyta dubbelknut ifall det kommer nåt olämpligt möte. Man behöver inte ha 22 handdukar till att endast torka de ständigt hängande slemtrådarna ur hundens mun. Man behöver inte ha en matkasse när man ska plocka upp hundbajset. En stor hund med stora läppar kräver mycket extra arbete, men jäävlar va coola dom e.


MOGREN - lika smart som han ser ut, säger matte Stina.


SJÖGREN - inte lika modig som sin storlek.


Han är verkligen enorm. Här med Husse Kalle, som är typ 1,95 lång.


Flätor

Li håller på att lära sig fläta. Det går framåt:Och Michelle övade på Li och mig mycket, skönt och fint!

RSS 2.0