Barns hälsa är de vuxnas ansvar

I dagens samhälle får barnen bra och nyttig mat i de flesta skolor och dagis. Barnen spenderar många timmar från hemmet då de går i dagis/skola/eftis, vilket är bra för de som tillåter godis alla dagar i veckan o dyker i skåpen såfort de kommer hem och vipps så vart det ingen middag för de var inte hungriga. Det är inte så ofta jag ser riktigt överviktiga barn här i stan. Det finns några få som man ofta ser. Och jag blir så arg när jag ser dem vagga fram i så unga år. Hur fan blir de sådär feta?! Vissa kan givetvis vara sjuka. Men ibland går de o gluffsar på en glass, godis eller nån läsk i handen. UUSCH!! STOOPP!! FÖRÄLDRAR AGERA!! Sen finns det ju även barn som äter godis o ohälsosamt, hoppar över middagar och slarvar med sömnen, som inte är överviktiga, men man ser ofta på dem ändå. De är ofta sjuka och är mörka under ögonen.
*
*
Lär dina barn goda matvanor
Det är vårat ansvar som föräldrar att införa goda matvanor till våra barn. När de är i tonåren och polarna tycker de ska köpa godis halv fem ska det automatiskt (inprentat) ringa en klocka i huvet "haloo, middag snart!" och därmed avstå. För att inte tala om tandhygienen som lätt tar skada när man börjar snaska i sig godis o läsk titt som tätt. Det kanske är lätt för mig att säga att sött äter man på lördagar och ingen annan dag, när jag inte själv är någon godisråtta. Däremot kan jag trycka i mig en påse ostbågar på en tisdagkväll utan att tycka det är något speciellt med det. Men det gör jag när barnen gått o sova, och föregår med gott exempel när man är med dem. Hesburger och annan snabbmat sker inte heller ofta, 1-4 ggr i månaden.
*
*
Mat och motion
All middag gör vi från grunden, köper inga färdiga middagsrätter, då vet man vad d innehåller när man gör det själv. Mixar t.ex ner en burk sojabönor och lite morötter med det malna köttet då jag ska laga pannbiffar, mycket bättre än bara rött kött. Och så måste man ju komma ihåg att ju mer mat man äter, desto mer måste man ju röra på sig för att göra sig av med kalorierna man fått i sig. Yes, jag kan avnjuta en påse ostbågar, men sen måste jag ju göra mig av med det också (händer ju inte alltid kan jag ju säga). och känt är ju att barn som sitter mycket vid datan och TVn löper stor risk att bli drabbad av övervikt.
*
*
Sömn
Många barn sover för lite. De får strosa uppe tills de blir gnälliga och krashar av trötthet och måste väckas kl. sju när det är  dags för skola eller dagis. Jag vet att det finns sexåringar som fortfarande somnar på vilan på dagis, det är ju inte rätt. När man är så stor så sover man på natten och inte en timme på dagen för att man varit uppe till halv elva kvällen innan. När man börjar skolan sen så har man ingen möjlighet att sova på dagen och man blir skoltrött och trög.
*
*
Min egen familj
Märker ju själv på ungarna när de blir inne så blir de gnälliga, men när de väl kommer ut så sätts kreativiteten och glädjen igång, och det spelar ingen roll om de har ingen vän eller 2 att leka med. Underbart! Hos oss har vi endast lördagsgodis. Och ibland fredagsmums. Fredagsmums kan vara en bulle eller glass, oboy till frukosten. Lite tjuvstart på lördagen. Barnen brukar tycka att det är lite "förbjudet" och därmed kul, för att det inte är lördag men får ändå äta ngt sött. Lördagsgodiset tillåts att ätas efter frukost, efter lunch, efter middag fram till kl. sju. Oftast är det mer snack än verkstad gällande lördagsgodiset. De längtar till lördagen på söndag morgon redan. Men sen när det väl är lördag så äts det med lugn.
*
Vet inte om det är vanligt eller ovanligt. Men här fås knappt saft, kaka eller glass söndag-torsdag. Om man inte är riktigt wild & crazy o kalasar till det på skoj. Tråkigt? Njäe, har man inget att jämföra med så funkar det jättebra.
*
Våra barn sover mycket. Jeff somnar kl. 20 om kvällarna och sover 11,5-12 h. Li går och lägger sig kl. 20, varvar ner, kikar på nån film eller läser en halvtimme. Somnar oftast mellan 20.30/21 och sover tills klockan ringer 07.50, då brukar hon ibland somna om. Och det känns ju då som om hon sover alldeles för lite, om hon är så trött att hon bara däckar igen. (Ska skriva ett annat inlägg om hennes sömnbehov sen. Tror hon har nå allergi då hon måste sova så mycket.) Men då de får sova så mycket som de gör, så är de oftast glada barn, utan utbrott och trots. Nu har man en sju åring som bara blir äldre, uppfostran och goda vanor måste sättas då de är barn, inte då de är tonåringar. Då är det för sent.
*
KOMMENTERA GÄRNA

Kommentarer
Postat av: C

"uppfostran och goda vanor måste sättas då de är barn, inte då de är tonåringar". Du vet inte HUR många ggr jag tänkt det där Tessa!! Fast nu tänker jag mer just på uppfostran..folk som inte "klarar av" sin 3-åring (låter barnet bestämma pga. orkar inte ta strid), hur i helskotta ska det gå när ungen är 13 undrar jag då?!



Det där med saft, kakor, läsk osv. "hela tiden" förstår inte jag mig heller på. Har inte heller i mitt barndomshem bjudits på sådant flera ggr i veckan, och än i vuxen ålder har jag inget som helst sug efter sådant. Inte heller godis. Så visst är det så, att goda vanor grundläggs redan tidigt..absolut!

2011-06-03 @ 07:17:37
Postat av: Jag

Så är det! Viktigt att lära sina barn att ha ett aktivt liv och faktiskt lägga lite tid på matlagning och lek i stället för Hesse och måsten. Samma sak tycker jag om alla dessa aktiviteter. Barn ska spela fottis, rida, speal piano och gå på balett...för att dom ska prova sig fram? Och man måste gör a nån aktivitet med barnen på lediga dagar...för att stilla vems samvete? Låt barnen va ute och bygga kojor i träden och lära sig hur myrorna lever i stället för att äta snabbmat, spela data och tvingas till en massa måsten för föräldrarnas skull...Min åsikt. Tack för intressant läsning :))

2011-06-03 @ 18:42:24
Postat av: Tessa

Bra där! Aktiviteter så fort d nalkas ledighet, WHYY?? Barnen ska även få känna på att " ha tråkigt". O d där med att ha en massa fritidsaktiviteter flera gånger i veckan skulle jag aldrig orka med ens. Att få en massa aktiviteter serverade för sig istället för att hitta på egna. Jag röstar för mer FRITID till barnen, o umgänge med sina vänner!

2011-06-03 @ 20:03:32
Postat av: Jag

Alltså det var det jag menade...kanske var otydlig? Jag menade alltså att jag tycker det är för mycket aktiviteter och måsten och tycker precis som dig att barn måste lära sig att ha tråkigt o lära sig att sysselsätta sig själva. Om man stressar sönder barnens liv kommer dom aldrig få chansen att lära känna sig själva, bygga upp sin egen fantasivärld osv. Jag röstar också för mer fritid och chill åt barnen och ut med micropizzan! tack igen!

2011-06-03 @ 20:57:58
Postat av: Tessa

=) jag förstod, men förtydligade min åsikt lite blandad med din. Det jag skriver om är självklarheter i vår vardag, inget jag kämpar för, för det är våra rutiner. Har man börjat med saft för att "h*n dricker inte vatten", så kommer saften följa med i vardagen läänge. Vatten är bästa törstsläckaren vare sig man är 6 mån eller 6 år, är barnet törstig dricker det. Visst, våra barn dricker också läsk och trip, men det är vid speciella tillfällen. Men tar det inte som en självklarhet om vi far till Hesburger, t.ex, mjölk duger bra det med. Hoh, man kan skriva mycket om det här ämnet. =)

2011-06-03 @ 21:22:14
URL: http://bianco.webblogg.se/
Postat av: Jag

Haha bra, jag som e cp ;) Jo du, man kan bli galen på allt daltande...dagens ungar är nog många gånger för bortskämda och osjälvständiga...annat var det förr!! :)

2011-06-03 @ 21:34:11
Postat av: Tessa

Ja annat var d förr. Tänk om man sku få AGA lite, HAHAHAAH.

2011-06-03 @ 21:40:20
URL: http://bianco.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0