Li, snart 5 år

Jag kan inte fatta, snart är hon inget småbarn längre.
Man har ju inte så mycket att jämföra med, men jag anser själv att Li är mogen och klipsk för sin ålder. Hon har hela tiden öronen på vift, ska vara med i vuxendiskussioner etc. Mkt bra ansvarstagande. Störtskön humor har hon och tänker ibland som en vuxen. Som igår så satt hon och lekte med en kompis i sitt rum. Så sade jag till Chrille i vardagsrummet, "asså fattar du att Jeff snart har sovit 5 timmar." Prassel så hade hon lämnat sitt rum och frågade "VA? Har han sovit FEM timmar?? Men det är ju bra, så får han vila ut och så blir han inte så gnällig", så gav hon ett "eller hur"-leende och vände in i rummet igen. Ibland önskar man ju att hon kunde vara lite mera som sin far -i sina tankar.

Jag har funderat massor på Lis framtida skolstart. Det är hela 2½ år kvar, hon har redan börjat skriva, hon adderar upp till 10, kan även lättare subtraktion. Även om det inte hör hit så räknar hon till åtminstone 10 på 3 språk. Pratade med en dagistant idag om d. Hon skulle ta upp det med förskoleläraren och Li ska få göra provet som de blivande förskolebarnen ska göra i vår. Li leker bäst med äldre barn, även om hon leker bra med barn i alla åldrar. Men hon tyr sig oftast till de som är något år äldre. Och i och med att hon fyller så i början på året så är hon ju på gränsen, om hon ska börja som 6½-åring eller 7½ åring. Jag har ju ingen aning om hur hon är på dagis, men jag hör ju gnället om att hon inte skulle vilja dit ibland. Undras hur lockande det skulle vara om det inte finns några utmaningar kvar där, om hon var äldst i ett helt år. Det här är bara mina egna spekulationer, Chrille håller ju inte med. Det är säkert mycket som avgörs i det där testet. Men det avgör ju om hon är mogen eller ej. Återstår att se. Slött för henne att vara yngst i klassen förstås.

Har någon läsare barn eller erfarenhet om barn som börjat skolan tidigare?

Kommentarer
Postat av: Hemlig

Är hemlig nu för ön är liten.

Min brors barn är även hn född i januari.Hn börjde ettan som 6 1/2 åring efter de önskat så och det funkar ypperligt.Hn bryr sig inte om att hn är yngst. Tror det är mest föräldrarna som tänker på åldern och inte barnen

Går nu i föredetta såkallade mellanstadiet.

Går det int bra kan man alltid gå om ettan igen.Vet några som gjort så och även där ha det gått bra att stanna kvar i klassen medan de övriga flyttat upp.

Vårt eget barn påstods inte vara skolmogen som 7 åring och de önskade att hn skulle vänta ett år.

Jag satte ändå h
n i skolbänken. Tänkte a hn får väl gå två år i ettan istället om det inte funkar. Gick toppenbra och aldrig haft probl. Vet ärligt talat inte ur dagis såg probl. Idag går hn högstadiet och aldrig gått om en klass

2009-01-12 @ 23:51:06
Postat av: Camilla

Ja du vet ju vad jag tycker i frågan, låt henne pröva o funkar det inte så är det väl ingen fara att fast gå om ettan eller föris.

Jag tror på Li... fast det har jag väl aldrig nämnt???? =)

O skulle hon ha fötts 16 dagar tidigare, ej ovanligt, skulle hon ha varit -03 o automatiskt hamnat i kategorin förskolebarn t hösten!

2009-01-13 @ 09:26:51
Postat av: Tessa

Poit där Camilla, 16 dar lixom.



Intressant inlägg av anonoym, vart sporrad men måste tillägga att det där med att man är yngst märks först när man får ta moppekort och fyller 18. Bagateller nog, men jag vet att de som varit med om det "tyckte det var jobbigt då" men inte nu. Tack för kommentaren iallafall. Det där med hur dagispersonalen resonerar.



Hon får iallafall göra testet så ser vi sen.

2009-01-13 @ 10:36:08
URL: http://bianco.webblogg.se/
Postat av: Anonym

Enligt en jag pratade med (lärare sen snart 30 år) sa att i allmänhet kan tjejer börja då men att killar gärna kan vänta hellre... OBS! Det finns undantag men oftast skolmognar tjejer tidigare. Samtidigt tror jag inte (personligen) att d sku kännas så OK att stanna klass när alla andra i klassen börjar tvåan så ska man gå i ettan igen lixom...!? Så man kanske ska känna sig säker?!

2009-01-13 @ 11:47:03
Postat av: Hemlig

Svarar den ovanför mig

Du är vuxen och tänker på annat sätt än vad ett barn gör om att gå om ettan.

De barn jag vet att har gått två år i ettan har inte mått dåligt av det utan det är nog mest de vuxna som tänker mest på hur piiinsamt det är.

Vad släkt och vänner säger för de inte klarade av ettan okey osv.

Barn mognar bättre i skolan än på dagis anser jag därför ville jag låta mitt barn pröva trots dagispersonalen sade tvärtom.

Lång näsa för vem blev resultatet.Inte för oss utan snarare för dagiset som ansåg vi gjorde fel.

Tessan ni kommer bo mitti city så Li är kanske inte ens intresserad av moppe då hon kommer i den åldern :-)

Tror den jobbigaste perioden är när kompisarna får gå på krogen men inte hon för hon är yngre än dem då :-D Om nu hennes bästa vänner vill gå på krog och ä äldre dvs och om hon brås på mor :-)

Gå efter ditt hjärta o lyssna inte på vad andra tycker

2009-01-13 @ 12:10:18
Postat av: Eva F

Hejsan inne och snokar igen.

Kände att jag vill kommentera lite idag, har ju inte egen erfarenhet men ändå jobbat på dagis i snart 9 år.

Känner ju inte Li men av det jag läst så tycker jag att ni kan begära att hon börjar med förundervisning nu i höst. Då är hon förberedd inför tidig skolstart om ni bestämmer er för det(om inte så går hon i förundervisningsgruppen ett år extra).

Nu leker hon ju helst med äldre barn och verkar mogen men annars är det också någont att tänka på, just att det inte bara är kunskaper som är viktiga utan att de klarar sig bra även socialt och med praktiska saker (toalettbesök, påklädning osv.)



Själv tycker jag inte att man ska skicka iväg dem med tanken att de kan gå om en klass om det skiter sig för det tycker jag är att utsätta barnen för någonting jobbigt i onödan, att se alla sina kompisar gå vidare men att själv vara "misslyckad"



Hoppas du fattar vad jag svamlar om. Kommer in igen och läser (tycker det är kul att se vad ni hittar på) så om du undrar något så skriv funderingar så försöker jag svara.

Lycka till.

2009-01-13 @ 15:45:45
Postat av: Tessa

Tjena alla igen.



Anonym: Nej att stanna klass är ju inget man ska gå in för. Hellre ett år extra på förskolan.

Hemlig: Ang. moppekort, nej det har du nog rätt i, citybor skaffar d ju inte lika ofta som förortsbarn. Men 18, inte bara krogen, körkort oxå. Å andra sidan har jag alltid diggat att köra bil, men skaffade ändå det då jag var 18½. Kanske hon blir en krogflicka som sin mamma (och pappa, dock ej flicka), kanske inte =) det där är ju bagateller. Men i och med att hon fyller år 16 dagar efter en -03:a, vad kan skillnaden vara? Dessutom är alla individer olika i utvecklingen. Och visst Eva, inte handlar det ju om du kan 5+5=10 osv. Men i stort sett så är hon rätt mogen för sin ålder, trots att toalettbesöken inte alltid prioriteras först och det ibland är lite mörkare partier i trosorna än vad det ska va =) Klätt på sig har hon gjort helt själv minst ett år, om int mer. Minns inte. Den sociala biten har det heller inte varit något problem med.



Men hon ska iallafall träffa nån psykolog och göra nåt test i februari. Då lär d ju komma fram, men som Camilla oxå skrev, jag tror på Li, hon är duktig. Vem hon no brås på =)



Tack för alla tips, råd och erfarenheter. Fortsätt skriva om ni har något att tillägga, jag följer tråden.

2009-01-13 @ 17:00:23
URL: http://bianco.webblogg.se/
Postat av: Anonym

(var jag som skrev utan signatur förut)

Tyvärr e jag inte beredd att hålla med Hemlig ang. att inte ett barn sku "märka" om klasskompisarna får börja tvåan och inte en själv! Om nu Li helst umgås med de äldre barnen o känner dom bra redan o sen går ETT ÅR i skola med dom och sen ska hon plötsligt gå med "de mindre barnen" och alla hennes kompisar fortf. e i samma klassrum, har jompa tillsammans, äter vid samma bord i matsalen osv. tror inte jag att d känns kul. Men d e bra att jag tänker som en vuxen då jag nog räknas som d... Men inte sku jag skämmas om min son inte skulle "klara" ettan. Hoppas man har smartare släkt en så att dom inte misstycker...?!? Jag sku tänka mest på honom.

2009-01-15 @ 14:57:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0