Om hjärtattack

Hjärtattack är nåt jag kan oroa mig över att ska hända min Chrille. Hans pappa, farfar och nån farbror oxå tror jag har alla dött i hjärtattacker. Hans pappa vart bara 44 år. Otaliga gånger då inte Chrille varit hemma till middagen har jag ringt honom med oro att han ligger kvar på Cikada och har säckat ihop. Svarar han inte ökar pulsen och jag blir orolig. Så nu har jag präntat in det här i hans hjärna:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ponera att klockan är 17.15 och du kör hem (ensam naturligtvis) efter en  osedvanligt arbetsam dag på jobbet. Du är riktigt trött och frustrerad......


DU ÄR MYCKET STRESSAD OCH UPPRÖRD


Plötsligt känner du stark smärta i ditt bröst. Smärtan börjar stråla ut i din arm och upp i din käke. Du är mindre än en mil från det sjukhus som ligger närmast där du bor. Tyvärr vet du inte om du kommer att kunna klara av att åka så långt.


VAD GÖR DU ???


DU HAR GÅTT LIVRÄDDNINGSKURSEN, MEN INGEN LÄRDE DIG HUR DU KAN LIVRÄDDA DIG SJÄLV !!!

HUR ÖVERLEVER MAN EN HJÄRTATTACK NÄR MAN ÄR ENSAM? EFTERSOM MÅNGA ÄR ENSAMMA NÄR DE FÅR EN HJÄRTATTACK, OCH ÄR UTAN HJÄLP, SÅ HAR PERSONEN, VARS HJÄRTA SLÅR FELAKTIGT OCH BÖRJAR KÄNNA SIG YR, ENDAST CIRKA 10 SEKUNDER PÅ SIG INNAN DE FÖRLORAR MEDVETANDET.


VAD GÖR MAN ??


SVAR:

-FÅ INTE PANIK, MEN BÖRJA HOSTA UPPREPADE GÅNGER OCH MYCKET KRAFTIGT.

-ETT DJUPT ANDETAG SKALL TAS FÖRE VARJE HOSTNING, HOSTNINGEN MÅSTE VARA DJUP OCH SÅ LÅNG SOM MÖJLIGT, PÅ SAMMA SÄTT SOM NÄR MAN FÖRSÖKER FÅ UPP SLEM FRÅN LUNGORNA.

-ETT ANDETAG OCH EN HOSTNING MÅSTE UPPREPAS HELA TIDEN UNGEFÄR VARANNAN SEKUND UTAN UPPEHÅLL TILL DESS ATT HJÄLP ANLÄNDER ELLER TILL DESS ATT HJÄRTAT KÄNNS SOM OM DET SLÅR NORMALT IGEN.


Djupa andetag för ner syre i lungorna och hoströrelser kramar hjärtat och hållre lbodet i cirkulation. Det kramande trycket på hjärtat hjälper hjärtat att återfå normal rytm. På detta sätt kan hjärtattack-offer ta sig till ett sjukhus.

Berätta om detta för så många människor som möjligt. Det kan rädda deras liv. Tro aldrig att du inte är utsatt för risken att få en hjärtattack eftersom du är under 30. Nuförtidne, på grund av förändringar i vår livstil, drabbar hjärtattacker människor i alla åldrar.



Artikel publicerad i N.º 240 av Journal of general hospital Rochester
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag vill att ALLA ni som läser verkligen memorerar detta. Jag har läst den förut för många år sen, men då brydde jag mig inte och skulle aldrig ha kommit ihåg det ifall jag eller någon i närheten drabbats. Men nu kan jag den utantill och vill att min mamma och pappa också memorerar detta.


Kommentarer
Postat av: Camilla

Jag skickade den till min bror o till min kära sambo också för det där finns hos mig som en skräckis!!

Läs om o om igen , viktigt viktigt!!!

2008-12-03 @ 22:08:26
Postat av: Kim

Håller med Camilla, kan inte upprepas hur många ggr som helst, läs, läs, läs!!!



(hoppas chrille hinner få åtminstone tre-fyra tiotals år innan det händer honom)



(kunde inte låta bli att skriva det sista, been there, vart med om that, hopefully aldrig again)

2008-12-03 @ 23:33:31
URL: http://dressed-for-success.blogspot.com
Postat av: Tessa

Jag hoppas å han finns kvar länge till. Ha din pappa oxå dött i hjärtattack Kim?

2008-12-04 @ 08:55:14
URL: http://bianco.webblogg.se/
Postat av: Jenny

Usch, jag ryser av bara tanken. Jag har läst och memorerat, man vet ju aldrig om man hamnar i en sån situation någongång. Hoppas att Chrille inte ärvt den dåliga hjärtgenen...

kramkram

2008-12-04 @ 14:40:42
Postat av: Kim

Har aldrig träffat min pappa, eller inte vad jag kommer ihåg iaf. En polares far var dock "för nära" att stryka med för några år sen. Allt slutade bra den gången.

Därav erfarenheten.

2008-12-04 @ 15:03:12
URL: http://dressed-for-success.blogspot.com
Postat av: Mira

Jag som blev så glad för tipset, men tydligen är det falskt :(

Här en artikel från Snopes om denna Urban Legend:

http://www.snopes.com/medical/homecure/coughcpr.asp



2008-12-04 @ 19:57:41
Postat av: Bara jag

jag vet en man, 40 år, som började må dåligt, hade lite obehag i bröst och arm men det värsta symtomet han hade var en hastigt påkommen hosta, han hostade upp enorma mängder slem, for för säkerhets skull till akuten och då visade det sig att han hade värsta attacken på gång och fick åka helikopter till uppsala.

Han fattade inte alls att det var hjärtat som pajjade eftersom det inte var smärtan som var värst.

Läskigt!!!

kvinnors attacker är oxå väldigt luriga, de missas ofta både av dom själva och sjukvården

2008-12-04 @ 20:24:38
Postat av: Tessa

Ammeh, nu vart jag sur. Vafan kan det inte stämma för?! TYPISKT. Men "Bara jags" erfarenhet låter ju liknande, som om d sku ha funka.

2008-12-04 @ 21:15:44
URL: http://bianco.webblogg.se/
Postat av: Kim

d beror väl på "användaren" antagligen. D stod ju längst ner att det kunde funka om man gjorde det exakt rätt o visste exakt hur man sku göra

2008-12-04 @ 21:36:00
URL: http://dressed-for-success.blogspot.com
Postat av: Mira

Ja, får jag såna smärtor, så tänker jag testa tipset ialf..

2008-12-05 @ 14:59:47
Postat av: Tessa

Jag med! =)

2008-12-05 @ 16:36:05
URL: http://bianco.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0